Teddy králíček

28.04.2013 12:06

Teddíci se od jiných plemen zakrslých králíků liší především povahou. Jsou mnohem přátelštější a přítulnější, nejsou agresivní, nekousnou ani nepodrápou. Pro milovníky domácích mazlíčků jsou ideálními zvířátky.

Králíci se mohou chovat venku a samozřejmě i v bytě. Záleží na podmínkách a možnostech. V každém případě je však zapotřebí si zvířete všímat, brát je do ruky, mluvit na ně, aby si snadněji zvyklo na společnost lidí.Kontakt je důležitý i kvůli česání a úpravě srsti. Teddy králíci mají dlouhou a hebkou srst, která se musí denně vyčesávat, aby nezplstnatěla. Zvláštní pozornost se jim musí věnovat v době línání. Dospělí králíci línají na jaře a na podzim, mláďata poprvé v osmém týdnu a pak ve čtvrtém a sedmém měsíci.

Teddy králíci mají vedle výborné povahy ještě jednu zvláštnost. Když mláďata začínají obrůstat srstí, nejdříve se jim vytvoří na zádech klín a teprve potom jim začne růst srst na ostatních částech těla. To je hlavní znak tohoto plemena. U ostatních zakrslíků a králíků jiných plemen srst narůstá najednou po celém těle.

Standard plemene "zakrslý teddy"

Zakrslý teddy patří do skupiny zakrslých králíků. Hmotnost teddy králíčka se pohybuje v rozmezí 1,0 - 1,5 kg, optimální je však 1,2 - 1,4 kg. Má krátké, rovnoměrně široké tělo a málo znatelný krk. Hlava je poměrně velká a široká alespoň 5,0 cm. Uši jsou pevné, vzpřímené a na koncích zablené. Jejich délka je 5,0 - 6,9 cm, optimálně 5,5cm. Srst je jemná a hustá, zhruba 5,0 - 8,0 cm dlouhá po celém těle, kromě končetin - ty mají normálně dlouhou srst. Na hlavě vytváří srst tzv. čelenku, kterou je označena dlouhá, hustá a rovnoměrně osrstěná hlava (mimo čumák, uši a okolí tlamičky). Čelenka je hlavním plemenným znakem zakrslého teddyho. Barva srsti je různá a málo ustálená. Přednost je barva a kresba co nejbližší vzorníku plemen králíků v ČR.

Je to milý a zvídaví společník, který se Vám za Vaši péči a lásku odmění.

Teddy králíček se dožívá cca 8 až 10 let a s tím je také třeba počítat, pokud si plánujeje pořídít to to krásné zvířátko.Opravdu to není hračka a záležitost na pár měsíců.